ZELFVERTROUWEN

van onzeker naar zelfverzekerdheid.

 

Van

Onzeker

 

Naar

Zelf-verzekerdheid

Voor een gelukkig leven is zelfvertrouwen onmisbaar!

 

Een gezonde hoeveelheid zelfvertrouwen maakt dat je in staat bent je leven vorm te geven zoals jouw dat het beste uitkomt. Zelfvertrouwen komt voort uit het vertrouwen in jezelf : in je lichaam, in je geest, in de fysieke capaciteiten, je mentale capaciteiten, je sterkte ( fysiek en mentaal), je innerlijke schoonheid, je uiterlijke schoonheid, je vriendenkring, je werk/studie, je sport(en), je hobbies, je kleding, je bezittingen, je doelen, je woonomgeving, je collegae/mede-studenten, gezinsleden, je ouders, je innerlijke dialoog, je externe dialoog...

 

De lijst is eindeloos.

 

Wat ik hiermee wil aangeven dat je effectieve, authentieke, intrinsieke, duurzame zelfvertrouwen is afhankelijk van misschien wel 100 factoren. Waarvan je er zelf tussen de 5 en 45 zelf kunt vormgeven/beinvloeden.

 

Als je vindt dat je zelfvertrouwen laag is of lager dan gewenst, moet je je afvragen waardoor dit komt. Welke factoren zijn van invloed op je negatieve,lage zelfvertrouwen?

 

Het beste is om een stuk papier te pakken en een pen en begin gewoon te schrijven over alles waar je ontevreden over bent, maak de lijst zo uitgebreid mogelijk en schrijf werkelijk alles op wat in je hoofd opkomt.

Het beste is als je gedurende een week of zelfs 2, deze punten opschrijft, dan heb je een goede start.

 

Wat je vervolgens doet -na 2 weken- is opschrijven op een stuk papier, de manieren waarop je de zaken waarover je ontevreden bent kunt veranderen of verbeteren. Ook is het zo dat er sommige zaken zijn die je niet kunt veranderen -je zult ontdekken dat dit er best veel zijn!

 

Dan kan je natuurlijk gedeprimeerd raken van de zaken die je niet kunt oplossen, veranderen of verbeteren. Dan kan je het beste naar de sectie KROMDENKEN gaan, om te zien of je daar een oplossing vindt voor deze problemen.

 

Als je dan alle opties hebt opgeschreven om de vervelende, ongewenste situaties, gevoelens, relaties te verbeteren, kan je hiervoor een plan gaan opstellen.

 

Het beste is als je maximaal 3 punten neemt die je wilt verbeteren en daarvoor een werkplan maakt. Wat ga je wanneer doen om wat op te lossen? Met behulp van wie doe je het? Wanneer start je? Wat heb je er voor nodig? Wanneer wil het dit afronden? Wanneer ben je geslaagd? Wat doe je als het niet lukt? Wie kan je nog meer helpen? Is er misschien een boek met tips? Is er iemand die je kan adviseren?

 

Als je stap voor stap je stappenplan afwerkt, zal je merken dat er steeds een klein beetje verbetering komt. Je zelfvertrouwen zal steeds iets meer toenemen.

 

Sporten is een heel belangrijk onderdeel van zelfvertrouwen, mensen die vaak sporten ( 1 tot 3 keer per week ) hebben vaak een positief humeur en zijn minder vaak ziek, hebben een lagere BMI , zijn meer ontspannen, slapen beter, eten beter, roken en drinken minder...

 

Daarom is sporten een belangrijk onderdeel van een zelfvertrouwen verbetertraject. De reden hiervoor is dat je lichaam en je bewustzijn een intergraal onderdeel vormen, het een beinvloedt het ander! Als je lichaam gezond is, is je geest gezond. Door te sporten (waarbij je ook kunt starten met een simpele wandeling) worden belangrijke stoffen aangemaakt (hormonen zoals : adrenaline, noradrenaline, endorfine, dopamine, serotonine).

 

Door de aanmaak van deze stoffen vindt er een gevoel van welbehagen plaats, ontspanning, rust, tevredenheid, voldoening...

 

En ja, deze hormonen - en nog enkele andere- worden ook aangemaakt als je seks hebt. Alleen is dat een volgende stap en niet de eerste stap.

 

Mensen met een groot zelfvertrouwen hebben vaker seks dan mensen met een laag zelfvertrouwen, hierdoor ontstaat ook een negatieve vicieuze cirkel - wanneer je zelfvertrouwen te laag is.

 

Maar als je eerst zorgt dat je basis zelfvertrouwen op een voldoende hoog niveau is, dan volgt de rest vanzelf.

Positieve Psychologie

Een persoonlijke visie

File:UK Flag Wavy.jpg

Zelfvertrouwen is iets dat door de ouders aan het kind wordt overgedragen. Hierin schuilt gelijk een groot gevaar, want, wat als de ouders/verzorgers een laag of heel laag zelfvertrouwen hebben? De kans is groot dat het kind dan een gelijkend laag zelfvertrouwen zal ontwikkelen, helaas. De enige mogelijkheid die het kind heeft hier aan te ontsnappen is als het oudere broers of zussen heeft die hun situatie al overwonnen hebben, of familieleden die wel een gezond zelfvertrouwen hebben en het kind hiervan deelgenoot willen maken. School heeft natuurlijk ook een belangrijke rol in het vormgeven van het kind, waaronder ook het zelfvertrouwen, alleen kan de school -de juf/meester- hier maar beperkt in bijdragen.

 

Hieronder een beeld van de ontwikkeling van het zelfvertrouwen over de levensjaren.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat belangrijk is te onderkennen is dat het zelfvertrouwen in het kind tot 8 jaar normaal groeit, daarna volgt de moeilijkste periode in het leven, tot 18 jaar is de kans op falen bijzonder groot, en wordt opgebouwde intrinsieke zelfvertrouwen medogenloos op de proef gesteld. Om daarna op een een vrij stabiel niveau te blijven.Na de leeftijd van 65 vindt er een langzame afbouw plaats.

 

Hoe nu te zorgen dat je zelfvertrouwen op een voldoende hoog niveau is en blijft?

Hieronder een werkdocument.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Je zelfvertrouwen is een redelijk stabiel psychologisch fenomeen. Dat heeft voor- en nadelen. Het voordeel is, dat als er iets vervelends gebeurt je niet direct je volledige zelfvertrouwen kwijt bent, er staat tegen over, dat als het gedurende langere tijd steeds iets is afgenomen, dat het waarschijnlijk een even lange tijd zal kosten om het weer op te bouwen. Maar daarna zal het dan weer langere tijd stabiel blijven.

 

 

Hoe een positief, duurzaam, robust, intrinsiek, volledig zelfvertrouwen te ontwikkelen?

 

Ik zal proberen hiervoor een aantal handreikingen te doen. Eigenlijk is het best eenvoudig - de methode- alleen de uitvoering is loodzwaar en enorm inspannend -omdat het nooit ophoudt!

 

Dhr. Dr. Cristopher J. Mruk heeft een heel goed boek geschreven -alleen is dit bedoeld voor therapeuten, en dus niet voor clienten. In zijn boek Self Esteem Research , theory and Practice ( zie ook tabblad BOEKEN II ) geeft hij uiteindelijk in een 4 kwadranten stelstel aan hoe het zelfvertrouwen is geconstrueerd ( getheoriseerd). Ik sta achter dit model.

Het model komt er op neer dat je zelfvertrouwen in 4 verschillende categorieen kunt verdelen : 1. Duurzaam laag/zeer laag zelfvertrouwen ( competenties : zeer laag, waardigheid zeer laag ) , 2. Narcistisch ( competenties : zeer laag, waardigheid zeer hoog) , 3 , A-sociaal (competenties : zeer hoog, waardigheid zeer laag) , 4 Authentiek maximaal zelfvertrouwen (competenties : zeer hoog, waardigheid zeer hoog).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De vraag is nu natuurlijk: hoe kom ik zo snel mogelijk van zeer laag naar zeer hoog betreffende competentie en ook waardigheid?

 

Tja, dat is minder makkelijk! Eerst is het verstandig vast te stellen waar u op het 4 kwadrantenstelstel zich nu bevindt en waar u naar toe wilt, hoe u daar naar toe wilt, wanneer u daar naar toe wilt, wat u daar voor wilt doen, wat u daarvoor wilt laten, wie u denkt dat u daarbij bij helpen, wat u denkt te winnen door een ander kwadrant te bereiken, hoe u denkt daar te kunnen blijven, en of u verder wilt groeien. Wanneer bent u tevreden, wanneer gaat u beginnen.

 

Om u te helpen met meer praktische oefeningen is het boek van Nathanial Branden, Six Pillars of Self-Esteem is zeer goed boek ( zie TABBLAD : BOEKEN II ) Hij behandelt de zes belangrijkste punten die een authentiek zelfvertrouwen opbouwen. Hij geeft duidelijk oefeningen mee en door hier ca. 6 maanden aan te werken kan je van -5, -5 naar 0,0 en na een jaar misschien naar +5, +5.

 

Een ander boek, dat ik pas heel laat in het totale studietraject ontdekte is ook het beste, het door een Amerikaanse psycholoog geschreven boek biedt een puur practische benadering van alle psychologische problemen die iedereen, ja iedereen ervaart, van 5 tot 85, dit bijzonder dikke ( ca. 750 bladzijden) boek biedt een gewone mensen antwoord op bijna elke vraag.

 

Het boek : David D. Burns MD , The Feeling good handbook ( zie TABBLAD : BOEKEN II ) u kunt op het boek clicken en het direct bij AMAZON bestellen, dit zijn de beste 25 euro die ooit aan een boek heeft uitgeven of zult uitgeven! Als u het idee heeft dat u iets wilt verbeteren, veranderen, vragen heeft, zelfstandig de eerste stappen wilt zetten, inzicht in uw practisch psychologisch handelen, de beste start.

 

Alleen een kanttekening , laat u het gedeelte over anti-depressiva links liggen, dit is typisch Amerikaans en wat we absoluut niet willen dat u zelf uw psychologische medicijnen gaat bestellen, neemt u in dat geval svp direkt contact op met uw huisarts, psycholoog, RIAGG etc. Medicatie is voor de professional, niet voor de leek!

 

 

Links wordt de theorie uitgelegd en de boeken die daar bij horen. Maar nu de praktijk:

Zelfvertrouwen hebben of krijgen is werken aan jezelf, je hele leven lang, het is een project dat nooit af is en altijd beter, mooier, voller kan.

Waar te beginnen?

Wanneer je daadwerkelijk gestructureerd aan de slag wil, zal je moeten werken met lijstjes.

 

Om te beginnen ga je zitten en maak je een lijst met eigenschappen van jezelf die positief zijn -die jij vindt dat positief zijn.

 

Daarna maak je een lijst met alle negatieve eigenschappen.

 

Daarna maak je een lijst waarin je aangeeft wat allemaal goed/mooi/knap is aan jouw.

 

Daarna een lijst met verbeterpunten.

 

Daarna laat je lijsten een week of twee liggen.

 

Dan, na 2 weken ga de lijsten nog eens rustig doorlezen en doorstrepen wat niet waar is, of maar half waar. Ook schrijf je een aantal zaken er bij die je eerst vergeten was.

 

Dit laat je weer een week liggen.

 

Dan ga je er voor zitten en ga je de lijst maken met zaken die je aan jezelf wilt verbeteren, deze lijst mag 100 punten lang zijn.

Van deze lijst selecteer je de eerste 3 punten, dit zijn de punten waar je komende 3 weken aan gaat werken.

 

Dit doe je door deze 3 punten op een memo blaadje te schrijven en op je slaapkamer/badkamer spiegel te plakken.

s Ochtends kijk je er naar en s avonds ook weer. Aan het eind van elke dag vraag je jezelf af in hoeverre je er in geslaagd bent je doelen te realiseren.

 

Zo ja, super! ZO nee, waarom is het niet gelukt? Wat stond/staat er in de weg ? Kan je de blokkade zelf verwijderen, of heb je hulp nodig, als je het zelf kan doen, wanneer ga je het dan doen, als je hulp nodig hebt, van wie, wanneer, en hoe, kan je die persoon bellen, aanspreken, mailen?

 

Zo ga je door je hele lijst met 100 (1000) punten behandelen, totdat ze allemaal zijn afgwerkt.

Verstandig is dat een of meerdere boeken over zelfvertrouwen koopt waarin je verhalen, ideeen, suggesties, bevestiging, hulpmiddelen en ondersteuning vindt.

Is het gemakkelijk, nee zeker niet!

 

Is het snel klaar? Absoluut niet , afhankelijk in welk kwadrant je zit kan het 1-10 jaar duren!!

 

Dus van alles wat je nodig hebt is geduld en energie misschien wel het belangrijkst, naast dus een gigantische portie doorzettingsvermogen.

 

Belangrijk is dat je jezelf beloond voor elke positieve stap die je maakt, elk resultaat dat je boekt. Vier al je successen, hoe groot of klein ze ook zijn.

 

Alles in een notendop: werk je hele leven aan je competenties : fysiek en mentaal door veelvuldige, diversie studies, kranten en boeken lezen, reizen, opleidingen, cursussen, etc. Kennis maakt onafhankelijk en geeft vrijheid en verhoogd het bewustzijnsniveau.

 

Daarnaast sporten, bewegen, ontdekken, reizen, sociaal , interactie, hobbie, werk, muziek, etc. Probeer niet een sport, maar kijk of je 10 tot 15 sporten kunt beheersen ( voetbal, tennis, squash, golf, polo, schaatsen, skieen, snowboarden, tafeltennis, zweefvliegen, parachutespringen, hardlopen, zwemmen, duiken, hockey, basketball, rugby, langlaufen, motorrijden, mountainbiken, wielrennen, paardrijden, etc. ) Groei zit niet alleen in diepte maar ook veelvoud.

 

Hieronder de audio boeken van Dr. Wayne Dyer. Ik ze (bijna) allem,aal geluisterd, sommige meerdere malen. Als je pas begint om te werken aan je zelfvertrouwen en een lang groeitraject voor de boeg hebt. Dan helpt dit echt. Ik mijn ogen is hij een autoritiet op het gebied van de positieve psychologie van het positieve gevoel, het positeve zelfbeeld, het gebalanceerde individu. Ik heb alles in het Engels geluisterd, maar ze zijn ook gedeeltelijk in het Nederlands te krijgen.

 

De excelente start:

Boeken verkrijgbaar bij BOL.COM