File:UK Flag Wavy.jpg

KROMDENKEN , RECHTDENKEN, Van Moeten naar Willen

 

van

MOETEN

 

 

 

naar

WILLEN

 

Naar

VRIJ ZIJN

 

Ik wil u uitleggen wat het belangrijkste psychologische fenomeen is, dat u daadwerkelijk kan veranderen van een aaneenschakeling van tekeurstelling of zelfs diepe depressies naar een leven dat is vervuld van liefde , dankbaarheid, blijdschap, voldoening, geluk etc. Omdat ik ervaren het dat de meeste mensen helemaal geen lange verhalen willen lezen, kunt u ook kijken naar de jonge vrouw hierboven. Zij symboliseert het openstellen voor het universum (alles in deze wereld). Zij stelt zich vol overgave open voor de bijzondere ervaring die de natuur haar biedt, vol verwachting, vol enthousiamse , vol overgave wendt ze zich tot het positieve in de natuur, ze laat zich niet binden door het verleden, ze kent geen schaamte of terughoudendheid, ze beperkt zichzelf niet, ze is een en al openheid en ontvankelijkheid. Haar lichaam is zich in een volledige ontspannen, open, ontvangende houding.

 

 

 

 

 

 

KROMDENKEN

In de onderstaande documenten probeer ik het rechtdenken en het kromdenken toe te lichten. De meeste mensen in deze wereld houden zich een leven lang bezig met kromdenken. En wel zo intensief en soms maniacaal, dat ze ueberhaupt geen idee of wens hebben tot rechtdenken, omdat ze dat simpelweg nog nooit in hun 40 jarige of langere leven hebben gedaan. Dus zoals voor alles in de leven, leer vroeg rechtdenken en leer vroeg het kromdenken af te stoten!

 

Makkelijk kletsen natuurlijk, maar dit helpt echt. Ik heb het zelf ervaren, en het was voor mij, na ca. 20 professionele Positieve Psychologie boeken de echte grote winst!

 

Hoe werkt het ? Lees het door, lees het door, lees het door, oefen, oefen, oefen en na 3 maanden ervaar je bijzondere resultaten, die je je hele leven zullen blijven ondersteunen en je levensgeluk positief zullen beinvloeden

RECHTDENKEN

MOETEN, MOETEN, MOETEN

 

Onze hele westerse maatschappij is doordrongen van het neurotische fenomeen moeten.

 

Bijna alles in deze wereld is moeten!!!

 

Het is moeilijk iets te bedenken dat je niet moet.

 

Terwijl, als je er iets langer de tijd voor neemt, je jezelf zult realiseren dat niets moet.

 

Terug naar de baby en het jonge kind, zij kennen geen moeten, alleen willen, maar dan wel een heel duidelijk willen, dat soms omslaat naar moeten -de drang is op dat moment erg sterk en wordt niet gemodereerd.

 

Willen is wat we moeten leren , en moeten is iets wat we niet moeten willen..

 

Willen, als je het voor elkaar krijgt om alles in het leven te definieren als willen , en al het moeten verwijdert uit je leven, dan heb je de stap gemaakt naar HET VOLLE LEVEN !

 

Willen is de kern van het positieve zijn, WIllen drukt een wil uit een positief verlangen tot het realiseren van een doel of het bewerkstelligen van een actie/doel, het totstand willen doen laten komen van iets, het veranderen, verbeteren, vernieuwen, uitbreiden van iets, ergens aan bij willen dragen, of juist iets beeindigen, iets naars verhinderen, een ongeluk voorkomen, iemand helpen, iets moois creeren.

 

Willen is iets dat in ons oerzijn verankerd zit, iets dat energie opwekt, iets dat energie geeft, iets dat ons drijft, iets dat ons vervult.

 

Alles wat je denkt, droomt, voelt, doet. Zou vervult moeten zijn van willen. ( toch weer dat moeten. Maar je begriijpt wat ik bedoel en hoe ik het bedoel) .

 

Als je willen een onderdeel maakt van je zijn, als je willen uitspreekt naar jezelf en naar anderen is dit -bijna altijd positief- wanneer de intentie er achter positief is.

MOETEN, MOETEN, MOETEN

 

Vroeger dacht ik alleen in moeten, moeten, moeten.

 

Op dit moment denkt 60%-80% van de westerse bevolking in moeten.

 

Ik moet werken, ik moet mijn e-mail checken, ik moet studeren, ik moet mijn vriendin bellen, ik moet voetbal kijken, ik moet bier drinken, ik moet seks hebben, ik moet eten, ik moet niet dik zijn, ik moet slank zijn, ik moet knap zijn, ik moet lang zijn, ik moet goed zijn, ik moet lief zijn, ik moet niet stout zijn, ik moet mij gedragen, ik moet die promotie hebben, ik moet een miljoen hebben, ik moet die Iphone5 hebben , ik moet die computer hebben, ik moet die kleren hebben, ik moet dat huis hebben......

 

Maar, wat als je dat hebt.... Wat dan...

 

Dan niets.................

 

Het moment nadat iets hebt gekregen, verovert, bedwongen, rest er alleen het niets, het bereiken levert je in essentie niets op!!

 

Ik moet 100 worden, ik moet 18 worden, ik moet captain worden, ik moet in de selectie spelen, ik moet een 8 halen...

 

Nee.... Nee ... Nee

 

Vervang moeten door willen! Altijd !!

 

Ja je wilt alles,, nee je moet niet alles!

 

Wanneer je alles definieert vanuit willen, is je wereld verworden tot een grote wensdroom, die steeds door nieuwe wensen wordt vervuld, en waarvan sommige wensen nooit vervult zullen worden, daarentegen sommige andere weer wel, maar je belevingswereld zal een dramatische wending ondergaan -alleen heb je daar wel 3 tot 6 maanden voor nodig -voor sommige mensen nog langer!

 

Moeten brengt je niets dan teleurstellingen, ik moet kampioen worden... Nee! Ik wil kampioen willen ! YES !! Dat wil ik, dat kan ik, daar zal ik alles voor doen, het is mijn wil dit te willen. En ik wil het zolang als ik het wil en mijn wil is zo sterk als ik dat wil.

 

En als ik iets anders in mijn leven wil , is dat prima , ik heb de vrije keus te kiezen wat ik wil -zie de baby voor je - kies het pad dat je wilt, wilt het pad dat je kiest, blijven willen veranderen, blijf willen.

 

WAAR EEN WIL IS , IS EEN WEG !!

 

Maak dat je levensmotto en je leven zal een prettige wending ervaren en de mensen om je heen eveneens.

 

Stop vandaag met moeten, onderzoek het willen, onderzoek de kracht , de potentie het bereik, ontdek je talenten, vooral diegene die je reeds jaren verborgen hield, ontwikkel ze, behoudt ze, wissel ze in, bereid ze uit, deel ze met anderen, benut je potentie.

 

Succes!!

MOETEN, MOETEN, MOETEN

 

Ik heb er over nagedacht en ben tot de conclusie gekomen dat de opvoeding van ieder individu -dus ook jij- in grote lijnen tot stand is gekomen door dwang. De ouders / de opvopeders werken vaak met dwang. Het jonge kind wordt gedurende de eerste 20 jaar van zijn leven geconfronteer met zeer veel momenten dat er dwang op hem of haar wordt uitgeoefed. Laten we hopen dat het alleen emotionele dwang is, maar we weten allemaal dat er ook -veelvuldig- fysieke dwang wordt uitgeoefend op het kind. Het kind kent -nog- niet een goede en een slechte opvopedmethode, een goede manier om dingen te leren en een slechte manier om dingen te leren. Waar het hier meestal over gaat is het aan en afleren van slecht gedrag. De ouder corrigeert het kind veelvuldig waardoor het kind went aan de manier van communicatie tussen zijn ouder en hemzelf. Hij/zij zal in een latere levensfase deze zelfde communicatievorm -fysieke/menatle of een combinatie - richting anderen ( zijn/haar kinderen/partner/vrienden/collegeae) voortzetten onder het idee dat dit goed is/zo hoort... Terwijl dit niet zo is!

 

Wat het grootste probleem is, is dat onze hersenen als zachte klei zijn wanneer we jong zijn, en langzaam, naar mate wij ouder worden beegint uit te harden - ik moet hier nog met de het instituut van dr. Schwaab over in discussie- wat inhoudt dat het steeds moeilijker wordt om gedrag, ideeen, gewoonten, gevoelens, patronen... Aan te passen. Anders gezegd, wat je het eerste leert, blijft je het langste bij. Dus dit werkt twee richtingen op : wanneer ouders minder rigide worden in hun opvoeding -zonder daarbij de het grote doel uit het oog te verliezen - en het kind meer ruimte geven zich te ontwikkelen, zal er steeds minder sprake zijn van moeten.

Als je toch het kind bent/bent geweest van zeer strenge/rigide/voorschrijvende/dwingende/sturende etv. Ouders, zal het later moeilijk -ja bijna onmogelijk- om dit gedrag weer volledig af te leren.

Maar met de kromdenken en rechtdenken hulpdoucmenten kan je er een begin mee maken. Het beste is een focus te leggen op 1 tot maximaal 3 kromdenk voorbeelden, deze op te schrijven, hier over na te denken, hierover te praten met anderen en te zien of en hoe je dit kunt veranderen/verbeteren/vernieuwen.

Alleen al het feit dat je er mee bezig bent, maakt dat je de eerste stap hebt gezet.

Belangrijk is te realiseren, dat niemand nooit kromdenkt, en dat er niemand is die altijd rechtdenkt, we zijn bijzondere dieren die onszelf mens hebben genoemd, maar nog steeds gewoon een diersoort zijn die bezig is met te overleven!

 

 

 

 

MOETEN, MOETEN, MOETEN

 

Links heb ik uitgelegd hoe je het kromdenken hebt aangeleerd, en hoe vreselijk moeilijk het is om alle 10 rechtdenk ideeen daadwerkelijk in de praktijk te brengen - ja dat is echt zo!

Maar nu even voortbordurend op je psychologische ontwikkeling : je gaat van vrij mens ( baby) naar gemodelleerd mens ( peuter, kleuter, kind, jong volwassene, volwassene, oudere).

Als baby ben je initieel volledig vrij, en wordt je -hopelijk- omgeven door alle liefde die je wilt. Je geest is vrij en je beweegt je vrij, je communiceert vrij, je poept &plast vrij.

 

Dat verandert allemaal van een jaar of 3, meestal tot een jaar of 40 -de midlife crises. Dan volgt er reflectie : wat heb ik gedaan, en waarom heb ik dat niet gedaan...

 

Wat het punt is dat ik wil maken dat je in je leven van vrij naar gedwongen gaat om vervolgens, als je de weg vindt, weer vrij wordt -wanneer je geluk hebt!

 

Wat ik bedoel is dat als je -in dit geval het Boedisme volgt, dan zal je worden verteld dat je alles moet loslaten, dat alle gedachten slechts tot lijden leiden. Dat je moet loskomen van je aardse verlangens, dat je moet LOSLATEN, ja LOSLATEN.

 

Ik zou het zeer aanraden om eens een boek -liefst een serieus boek- over Boedisme te kopen en te lezen en vervolgens opgezette tijden te mediteren - tot innerlijke rust te komen.

 

Het is niet zozeer dat ik u wil bekeren tot het Boedisme, alleen wat ik u wel vraag is te onderzoeken wat het Boedisme voor u kan betekenen als is niet alleen los wil komen van uw geforceerde, ingesleten, vastgeroeste, starre, stijve, bedaaagde, ouderwetse, archaische, betweterige, knorrige... Gewoonten en gaat onderzoeken hoe u een meer vrij mens kunt worden. Hoe u gaat ontdekken dat echte vrijheid daarin ligt waarin u niet wilt en niet moet. Dan komt u ook dichter bij u geluk.

 

En innerlijke rust is het meest duurzame geluk gerelateerde dat er is. Rust in uw hoofd, lichaam, gezin, familie, bedrijf, land etc.

 

Ontdek de rust die in u is, alleen die u jaren niet heeft willen zien of voelen.

 

Maar let op! Innerlijk rust is niet per definitie fysieke rust, althans niet voor lange tijd. Het lichaam het dier dat mens heeft moet net zo bewegen als het lichaam van andere gelijkende zoogdieren. Langdurige fytsieke rust - lethargie- kan leiden tot depressiviteit, en daarom is activiteit een wezenlijk onderdeel van geluk en rechtdenken.

 

In jeleven ga je van willen naar moeten en rond middelbare leeftijd van moeten weer naar willen, om uiteindelijk -Deo valente- van willen naar niet meer willen, of heel klein beetje willen, maar vooral naar een vrije wil.

 

Als alles helemaal op zijn plek valt kan je proberen om zelfs vrij te worden van willen, en dus alleen TE ZIJN.

 

Alleen, dit gaat ver, en zelfs voor Boedhisten is dit een heel lang pad, maar zoals al een miljoen keer gezegd, het is het doel dat je leven bepaald -en inhoud geeft- maar het pad dat je hebt afgelegd om er te komen -omdat het einddoel voor ons allen gelijk is en wij alleen de mogelijkheid hebben om het pad aan te passen.

 

Terug naar het begin om de 10 x Kromdenken te vervangen door 10 x Rechtdenken kan al 1 tot 3 jaar duren! Dus voordat je op het punt bent van ....alleen maar ZIJN... Zou goed 10 tot 15 jaar verder kunnen liggen.

 

 

 

 

Positieve Psychologie & Filosofie

Een persoonlijke visie